Hagyatékért pereskedik Jimi Hendrix családja

MTI
2004.06.30. 16:46
Tovább folyik a családon belüli harc az 1970-ben elhunyt gitáros Jimi Hendrix nyolcvan millió dollárt érő hagyatéka körül Hendrix mostohatestvére Janie, öccse Leon és unokatestvére Robert között.

A Seattle-i bíróságon a héten benyújtott keresetében Jimi öccse, az 56 éves Leon Hendrix azzal vádolja a családba 1968-ba bekerülő Janie Hendrixet, hogy az ő keze is benne volt abban, hogy Jimi apja, Al 1997-ben megváltoztassa a korábbi végrendeletét.

Al Hendrix 2002-ben bekövetkezett haláláig minden szerzői jogot visszaszerzett Hendrix művészetének haszonélvezőitől. 1996-ban még az a végrendelet volt érvényben, amelyben Leon Hendrixet 24 százalék illette, 38 százalék pedig az Al második házasságából származó Janie-t. Ezt az állapotot szeretné visszaállítani Leon, mert a későbbi végrendeletnek egyértelműen Janie lett a kedvezményezettje. Mindez Janie elmondása szerint azért történt, mert Leon kegyvesztett lett az alkohol és kábítószerfüggése miatt.

Leon ügyvédje, Robert Curran szerint az egész ügy a kapzsiságról szól. Janie több mint jól él, a családjával első osztályon utazgat a nagyvilágban, limuzinokkal jár, luxus szállodákban lakik - fogalmaz a beadványában. Mindeközben a korábbi végrendelet többi kedvezményezettje - Leon és hat gyermeke - rosszul fizetett állásokból származó jövedelmeikből máról holnapra tengődik.

Természetesen az Experience Hendrix céget az apa halála óta vezető Janie másképp látja a dolgokat és egyszerűen nevetségesnek tartja a beadványt. Al Hendrix sosem akarta, hogy fia, Leon az üzlettel foglakozzon, inkább bízott Robertben és Janie-ben, aki nem is vér szerinti lánya volt. Az 1990-ben visszaszerzett jogok óriási költséggel jártak, amelyeket a cég azóta is nyög. Előreláthatólag 2010-ben lesznek a dolgok egyenesben, így csak azután lehet szó a javadalmak elosztásáról. A bíróság várhatóan hat hét múlva hirdet ítéletet a perben.