Kora rézkori települést tárnak fel Vesztőn

MTI
2004.07.07. 11:23
Magyar és amerikai régészek tárnak fel egy több mint 6.500 éves, kora rézkori települést a Békés megyei Vésztő határában - mondta a projekt magyar vezetője az MTI-nek.

A négy éve folyó ásatás során a régészek egy 200 éven át lakott és erődített település maradványaira bukkantak, amelynek lakói állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkoztak - közölte a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze.

Az ásatásokra felfigyelt a floridai állami egyetem is. Segítségével több tízmillió forint érkezett két amerikai alapítványtól - mondta Gyucha Attila.

A megközelítőleg 70-80 méter átmérőjű településen a régészek négy lakóház maradványaira, néhány sírra, tűzrakó helyre, állati maradványokra és mintegy 80 ezer darab kerámiatörmelékre bukkantak.

A település az úgynevezett "tiszapolgári kultúrához" tartozik. Ebből a korból ez az első olyan lakott terület Magyarországon, amelyet komplexen feldolgoznak a régészek - közölte Gyucha Attila.

A feldolgozás során többek között feltárják a település és környéke növény- és állatvilágát, és az egykor ott élők életmódját.

Az ásatások első eredményeiről már Kanadában, az Egyesült Államokban és Olaszországban, valamint több Magyarországon rendezett konferencián is beszámoltak a szakemberek.