Meghalt a New York Dolls basszusgitárosa

Index
2004.07.16. 00:37
Ötvenöt éves korában leukémiában meghalt a New York Dolls amerikai kultikus zenekar basszusgitárosa, Arthur 'Killer' Kane, így a legendás prepunk bandából már csak két tag van az élők sorában.

A New York Dolls 1971-ben alakult helyi zenekarok tagjaiból. Zenéjükre a rock and roll, a David Bowie-féle glam rock és Iggy Pop anarchiája volt jellemző, hatásuk pedig a következő punk rock generáción lemérhető.

A zenekarnak ennek ellenére nem volt könnyű élete, az azóta hivatkozási alapnak tekintett első két albumuknak (New York Dolls, Too Much Too Soon) is csak szerény sikere volt az Egyesült Államokban, és amikor a Mercury Records ejtette őket, a zenekar nem talált magára többé. A Sex Pistols-edző Malcolm McLaren producerkedése után 1977-ben végleg feloszlottak.

Kane idén két emlékkoncertet adott a londoni Royal Festival Hallban az énekes David Johansennel és a gitáros Sylvian Sylviannal. A dobos Jerry Nolan agyvérzésben halt meg 1991-ben, miután emlékkoncertet adott az egykori gitárosnak, Johnny Thundersnak, aki herointúladagolásban hunyt el akkor egy hónapja.