Újratemetik Fekete Istvánt

Népszabadság
2004.08.14. 09:09
Szombaton újratemetik szülőfalujában, a Somogy megyei Göllén Fekete István írót, feleségét és a hetvenes években oly ismertté lett Bogáncs kutyát - értesült a Népszabadság. Az írót 1970-ben bekövetkezett halála után Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Tóbiás Ernőné, a helyi körjegyző a napilap kérdésére elmondta, a szertartás a somogyi falucskában lévő szülőháznál kezdődik fél kilenckor. A gyászmisét a szülői ház melletti római katolikus templomban Balás Béla megyés püspök celebrálja. Az írótól az írótársak nevében Jókai Anna, a megyei közgyűlés részéről Gyenesei István elnök, a család nevében ifj. Fekete István búcsúzik.

Fekete István újratemetésének gondolata a család részéről merült fel. A családtagok szerint a népszerű ifjúsági és állatregények szerzője egyedül Göllén érezte otthon magát. Az író két testvére szintén a göllei temetőben nyugszik.

Fekete István 1900. január 25-én született Göllén. A gyermekkori élmények meghatározóak életében és irodalmi munkásságában. Regényei (Zsellérek, Hajnal Badányban), állatregényei (Kele, Hú, Bogáncs, Vuk), ifjúsági regényei (Tüskevár, Téli berek, A koppányi aga testamentuma) és elbeszélései a háború utáni magyar irodalom legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban megjelent alkotásai.