Meghalt 'A hét mesterlövész' zeneszerzője

MTI
2004.08.19. 11:32
Nyolcvankét éves korában csütörtökre virradóra Los Angeles-i otthonában meghalt Elmer Bernstein, a filmtörténet egyik leghíresebb zeneszerzője.

Elmer Bernstein
Bernsteint, akinek legismertebb filmzenéje 'A hét mesterlövész' című western volt, zongorista csodagyereknek tartották. Aaron Coplandnál tanult New York-ban, de 1950-ben elcsábította őt Hollywood. Első filmje a 'Szombat hőse' volt, ettől kezdve öt évtizeden át nagysikerű alkotások, moziklasszikusok aláfestését bízták rá, amelyek, mint éppen 'A hét mesterlövész 'esetében, egy idő után önálló életet kezdtek el élni.

Elmer Bernstein, aki nem volt rokona kortársának és kollégájának, Leonard Bernsteinnek, bár jó barátok voltak, összesen tizennégy alkalommal jelölték Oscarra, legutóbb 2002-ben, de csak egyszer nyert, 1967-ben, a 'Modern Millie'-ért, amelyet ő maga egyik leggyengébb munkájának tartott.

Közben olyan híres filmek zeneszerzője volt, mint az 'Aranykezű ember', a 'Tízparancsolat', a 'Ne bántsátok a feketerigót!', 'Az alcatrazi madárember', 'A ballábam', vagy legutóbb 'A New York-i bandák'. Éppen ez utóbbi film rendezője, Martin Scorsese mondta róla:

"Egy dolog olyan zenét írni, amely megerősíti a filmet, vagy drámaibbá teszi. És más olyan zenét írni, ami megszépíti a mozit. Elmer Bernstein éppen ez utóbbit teszi."