Hajas szobrok készülnek Washingtonról

MTI
2004.08.30. 10:00
Tudósok és történészek nyáron nagy munkába kezdtek annak érdekében, hogy az amerikaiak elé állítsák George Washingtonnak, az Egyesült Államok első elnökének igazi, embernagyságú, hajjal ellátott alakját, három különböző életkorából.

Jeffrey Schwartz antropológus, törvényszéki orvosszakértő tucatnyi más szakemberrel, közöttük az FBI szövetségi nyomozóirodánál dolgozó génkutatóval, és plasztikai sebésszel, jövő nyárra készíti el a szobor alapjául szolgáló gipszöntvényeket. Majd a Mount Vernon Estate and Gardens alapítvány által kiválasztott művészek hozzálátnak George Washington ábrázolásának elkészítéséhez.

A művészek befestik, hajjal látják el és felöltöztetik Washington három szobrát. Az egyiken földmérő műszereivel lesz látható, a másik lovon örökíti meg, a harmadikon pedig az elnöki esküt teszi le, aszerint, hogy a 19 éves földmérőt, a 45 éves hadvezért és 57 éves elnököt ábrázolják. Szeptember 21. és 24. között lézersugarakkal háromdimenziós digitalizált felvételt készítenek a szoborról.

Az eredmény abban a 85 millió dollár költséggel létesítendő múzeumban lesz látható, amely 2006-ban nyílik majd meg Washington hajdani Mount Vernon-i birtokán, Virginia államban, az ő nevét viselő amerikai fővárostól 20 kilométerre Délre.

Az egyik kiindulópontot az a 216 éve készült márványszobor jelenti majd, amely Virginia állam fővárosában, Richmondban látható a Capitoliumban. A szobor alkotója, a francia Jean-Antoine Houdon megmérte Washingtont és két héten át követte mindenütt, figyelve arckifejezését, testtartását. A munkában nem használhatják fel az első amerikai elnök tényleges földi maradványait, amelyek alapján pontosan megtudhatnák koponyája vagy végtagjai méreteit.