Újra vetítenek az első hangos moziban

MTI
2004.09.10. 14:14
Pedro Almodóvar Rossz nevelés című filmjének vetítésével öt év kényszerszünet után csütörtökön újra megnyílt az ország első hangosfilm-színháza, a pécsi Apolló - közölte a mozi vezetője az MTI-vel.

"Az Apolló Artmozi névre keresztelt nagy hírű filmszínház műsorán művészfilmek, máshol ritkán, vagy egyáltalán nem látható alkotások szerepelnek, amelyek felkelthetik az értelmiségi fiatalok érdeklődését" - mondta Potyondi Rita Linda. A hosszú ideig üresen állt Apolló megnyitására azt követően kerülhetett sor, hogy egy befektetői csoport az önkormányzattól 77 millió forintért megvásárolta az épületet, majd helyreállíttatta a mozit. Az üzemeltető a Budapesten hasonló filmszínházakat működtető Cirko Film-Másképp Alapítvány lett - tette hozzá.

A száz és a negyven nézőt befogadó, korszerű fény- és hangtechnikai eszközökkel felszerelt termek mellett az év végére étterem, gyermekmegőrző és több lakás is helyet kap a megújult, kibővített, mondhatni régi fényében tündöklő épületben. A történelmi belvárosban álló intézmény eredetileg Spiegel Szigfrid építész, a budapesti Apolló mozi tervezőjének tervei szerint épült, és 1912-ben nyitotta meg a kapuit. A kényelmes, elegáns, művészien díszített filmszínház lett a város bemutató mozija. Az Apollót az államosítás után Kossuth névre keresztelték, majd az 1960-as évek modernizálási lázában korszerűsítették. Ennek következtében azonban elveszítette csillogását, külső-belső szépségét.