Beszélgetés egy holokausztáldozat kutatásáról

2004.09.14. 11:33
"1945 április 21-én tudtam meg, hogy elvesztettelek. Azonnal nekiindultam, hogy megkeresselek. _Végre Belsenbe jutok, ahol elvész minden reményem. Őrjöngve tör rám a fájdalom. Félek az élettől, félek a haláltól. Most még hazamegyek."

Részlet dr. Deák Pál naplójából, aki 1945 május 17 és július 2 között, közvetlenül a felszabadulás után útnak indult, és megpróbálta megkeresni deportált feleségét. A Napló egy spirálfüzet, amelybe Deák doktor a lázas keresés, várakozás napjaiban gondolatait lejegyezte. Deák doktor nem találta életben feleségét, akit élete végéig gyászolt.

A történetet az augusztusi Mozgó Világ közölte, Karsai László történész előszavával, aki a naplót sajtó alá rendezte. Az írást Deák Pál unokaöccse, Horvát János ismert televíziós személyiség találta meg nagybátyja halála után az íróasztalfiókban.

Beszélgetés a Naplóról a Holokauszt Emlékközpontban (IX. kerület, Páva u. 39.) Időpont: 2004. szeptember 15., délután 16.00 óra. A beszélgetés résztvevői Karsai László történész és Horvát János újságíró. A beszélgetést Kemény Vagyim szociológus vezeti. A Naplóból Tihanyi Péter színművész olvas fel részleteket.