Kalapács alatt Johnny Cash ingóságai

MTI
2004.09.15. 14:04
Johnny Cash személyes tárgyait árverezik keddtől három napon át New Yorkban, s a legendás, feketeruhás countryénekes holmija az első napon átlagosan az előre becsült érték tizenötszörösét hozta.

A tavaly szeptemberben elhunyt Cash számára készített Grammer márkájú gitárért 10-20 ezer dollárra számítottak, de a hangszer végül 131 ezer dollárért kelt el. Kivételesen megnevezték a vásárlót is: az illető egy nebrascai fanatikus Cash-rajongó özvegye volt, akinek három éve elhunyt férje már egész gyűjteményt halmozott fel az énekes tárygaiból. A gitárt Johnny Cash több évtizeden át pengette ország- és világjáró turnéin.

A gitáron kívül az énekes hagyatékának 769 darabja kerül kalapács alá az árverés három napja alatt. Nagy licitálás folyt Elvis Presley egyik fényképéért, amelyre a Király Johnny Cash feleségének, June Carter Cash-nek írta rá kézzel, hogy "June szeretlek". June Carter Cash - aki tavaly halt meg - férjével együtt évtizedeken át járta Amerikát és a világot, Budapesten a régi BS-ben is felléptek. A fénykép végül 18 ezer dollárt ért meg vásárlójának, az eredetileg számított 800-1200 dollárral szemben.