Új adócsökkentéssel segíti filmiparát Nagy-Britannia

MTI
2004.09.22. 14:45
A jövő év júliusában érvénybe lépő új rendszer szerint 4 millió fontig (7,16 millió dollárig) visszaigényelhető a filmkészítésre fordított összeg; ez a tétel a régi rendszerben csak 2,25 millió font volt.

"Ez az új könnyítés biztosíthatja, hogy Nagy-Britanniát a filmkészítésre legjobb helyek egyikeként jegyezzék a világon" - nyilatkozta a kincstárügyi miniszter, Dawn Primarolo.

Egyenesen vissza

Az új rendszerben ezek a pénzek - harmadik partnerek közbeiktatása nélkül - közvetlenül a filmkészítőkhöz jutnak majd, ami csökkenti a visszaélések lehetőségét.

A könnyítés a gyártási költségek 20 százalékát fedezheti majd a jelenlegi 15 százalék helyett, és a mostani 15 millió fontos költségvetési plafonnal készülő filmek mellett a 20 millió fontos büdzsével induló alkotások is jelentkezhetnek. A rendszerben új kezdeményezések vannak az elért nyereség visszaforgatására is.

Nemcsak otthon

A UK Film Council vezérigazgatója, John Woodward üdvözölte az új szabály azon elemét is, hogy a módosítás ezentúl a filmek minden költségére, és nem csupán a Nagy-Britanniában elköltött összegekre vonatkozik.

"Ennek a filmgyártás számára életfontosságú és hatékony támogatásnak a biztosításán túlmenően tovább kell folytatni a megbeszéléseket a kormánnyal a közös cél, az angol filmek terjesztésének hosszú távú javítása érdekében" - hangsúlyozta Woodward.