Megrongálták a Flick-kiállítás két műtárgyát

MTI
2004.09.23. 18:17
Anyagi károkozás miatt indított eljárást a berlini rendőrség egy 35 éves nő ellen, aki megrongálta az éppen hogy csak megnyitott Flick-kiállítás két műtárgyát.

A Sonia H.-ként említett nő az amerikai Gordon Matta Clark két installációját tette tönkre. Az első kiállítási tárgynak este nyolc óra tájban ugrott neki, rátaposott és cigánykereket hányt rajta, miközben azt kiáltozta: Flick, most már megbocsátok neked, Flick, most már elégedett vagyok!

Friedrich Christian Flick 2500 darabot számláló műgyűjteményéből kedden este nyílt Berlinben kiállítás, ám egyesek ellenzik a bemutatót, mondván: a tárgyak megvásárlására fordított pénzhez vér tapad. Friedrich Christian Flick annak a Friedrich Flicknek az unokája, aki meggazdagodott a II. világháborún, gyáraiban, bányáiban kényszermunkásokat is alkalmazott, Feltételezik, hogy vagyonából Friedrich Christiannak is jutott.

Sonia H., miután "végzett" Gordon Matta Clark Officed Baroque című kompozíciójával, nekilátott a Graffiti Truck elnevezésű installáció szétszedésének. Állítólag ezen a műtárgyon is ugrált. A két teremőr még mindig habozott, szerintük Sonia H. rendkívül agresszíven viselkedett. Végül is hívták feljebbvalójukat, aki riadóztatta a rendőrséget. A rendőrök előtt Sonia H. nem ismeretlen elkövető, anyagi kár okozásával és tettlegességgel már máskor is felhívta magára a figyelmet.

A Flick-kiállításon nem ez volt az első incidens. Már a hivatalos megnyitó napján meztelenre vetkőzött egy férfi, s elkezdte borotválni a fejét és a mellét, hogy úgy nézzen ki, mint egy egykori fogoly.