Mária
-7 °C
3 °C

Szabadon engedik John Lennon gyilkosát

MTI
2004.10.01. 11:35
Elképzelhető, hogy még ebben a hónapban feltételesen szabadlábra helyezik Mark David Chapmant, John Lennon gyilkosát. A Beatles rajongók azonban máris életveszélyesen fenyegetik őt.

A londoni Observer beszámolója szerint október 4-én kezdődik New York állam bíróságán Chapman kihallgatása, amely után feltételes szabadlábra helyezésről dönthetnek. A zavart lelkivilágú férfi 1980 december 8-án New York-i otthona, a Dakota ház előtt lőtte le hat lövéssel John Lennont, aki a helyszínen meghalt.

A szabadlábra helyezés bejelentése után szinte azonnal megindultak a tiltakozó telefonok és e-mailek Lennon rajongói részéről, többségükben halállal fenyegették Chapmant. Egy finn férfi közölte: "Chapmant ki kell végezni. Szívesen végeznék vele én magam." Közben elindult egy internetes petíció is, amelyben követelik, hogy a gyilkos maradjon börtönben. A The New York Sun a felháborodott rajongókat "on-line lincselőknek" nevezte.

Chapman már 2000-ben és 2002-ben is kérte, hogy helyezzék feltételesen szabadlábra, de a bíróság megtagadta ezt. 2000-ben nagy felzúdulást keltett a Lennon-hívek körében azzal, hogy kijelentette: áldozata minden bizonnyal azt szeretné, ha kiengednék őt. A börtönben lemezt készített Lennon dalaiból.

A gyilkost eredetileg 20 évi börtönre ítélték. John özvegye, Yoko Ono azonban elérte, hogy Chapmant továbbra is tartsák börtönben, mert szerinte, ha kiszabadulna, az ő és Lennon két fia, Julian és Sean élete is veszélybe kerülne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.