Záborszky Gábor és Lugossy Mária kiállításai a Műcsarnokban

2004.10.01. 11:51
2004. október 2-tól tekinthető meg a Műcsarnok kiállítótermeiben Záborszky Gábor "Az akvarellfestő álma" című rendhagyó tárlata. Az elmúlt évtizedek egyik meghatározó hazai képzőművészének rendhagyó bemutatójáról a művész a következőképpen vall: "A kiállítás utazásról, struktúráról, látványról, a szakmáról és valami másról..., a merengésről szól. Az akvarellre öntött papírmasszából elpárolog a víz, és felszínre hozza a színt. Kép születik. Ez az a folyamat, melynek a néző sohasem volt részese. Itt nincsenek katasztrófák, visszavonhatatlan tragédiák, csak a szemlélődés öröme."

Néhány nappal később, október 5-én szintén a Műcsarnokban nyílik Lugossy Mária szobrászművész kiállítása "Jégkorszak" címmel. Mindkét művész munkái november 7-ig várják a látogatókat.

Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész "Jégkorszak" című kiállítására a nagyméretű gránit kőtömbökből különleges tereket épített fel. Az első térben geometrikus rendszerben elhelyezett, türkizkék folyadékkal feltöltött vaslemezeken kőtömbökbe rejtett zárványok utalnak a civilizáció előtti világ tisztaságára, érintetlenségére, a következő terem a civilizáció önpusztítását jelképezi, majd a harmadik kiállítási tér élettelen kövei és elszennyeződött folyadéka az ember létezése utáni víziót jeleníti meg. A kiállításhoz kapcsolódva 100 fotóval illusztrált monográfia mutatja be a nemzetközi üvegművészetben is jól ismert művész számos díjjal és kitüntetéssel elismert, mintegy három évtizedes munkásságát a korai kisplasztikáktól a legújabb monumentális köztéri szobrokig.