Elhunyt Richard Avedon, a világhírű fotós

MTI
2004.10.02. 17:01
Elhunyt Richard Avedon, a XX. század egyik legnagyobb fotóművésze pénteken. A 81 éves Avedon az amerikai Texas állambeli San Antonio kórházában halt meg, ahová néhány nappal korábban agyvérzéssel szállították be.

#alt#
Avedon 2000 novemberében, Berlinben
Az idős művész, akit a XX. század talán legnagyobb divat- és portréfotósaként tartottak számon, a The New Yorker hetilap számára készített fotósorozatot. Utolsó munkáján, amelynek A demokráciáról címet adta, hónapok óta dolgozott: politikusokról, jelölőgyűlések képviselőiről, állampolgárokról készített felvételeket szerte az Egyesült Államokban.

A kritikusok szerint a divatfotózást ő emelte a művészet rangjára. Jórészt az ő érzéki képei teremtették meg a divatban a topmodellek korszakát, amelyet olyan nevek fémjeleznek, mint Naomi Campbell és Cindy Crawford.

Nevezetes fekete-fehér arcképeivel egészen más irányba ment: az ő képein a világhírű művészek, politikusok, személyiségek esendő emberként jelentek meg. Ugyanakkor azt tartották, akiről ő portrét készített, annak híressé kellett lennie.

Richard Avedon 1923-ban született New Yorkban. 19 éves kora óta fényképezett, olyan neves képeslapok munkatársa volt, mint a Harper's Bazaar, a Vogue, a The New Yorker. Több kiállítása volt a New York-i Metropolitan képzőművészeti múzeumban, a washingtoni Nemzeti Galériában.

1958-ban az amerikai Popular Photography magazin a világ tíz legjobb fotósai közé sorolta, 2004-ben az American Photo magazin az ő nevével kezdte a világ száz legjobb fotóművészének névsorát.