Nemzetközi Liszt-fesztivál Franciaországban

MTI
2004.10.28. 17:17
Lisztomanias címmel - immár harmadik alkalommal - nemzetközi Liszt-fesztivál kezdődik csütörtökön a közép-franciaországi Chateauroux-ban.

A Liszt Ferenc művészetének szentelt ötnapos rendezvénysorozat nyitókoncertjén Héja Domonkos vezényletével a Danubia Ifjúsági Zenekar és Bogányi Gergely zongoraművész lép fel - tudatta a Párizsi Magyar Intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A november 1-jéig tartó fesztivál első napján a Bertrand Múzeumban Sylvie Delaigue-Moins írónő tart előadást Liszt, George Sand és Frédérice Chopin kapcsolatáról. A gazdag programkínálat keretében ugyancsak a Bertrand Múzeumban, a George Sand asztalához címzett Romantikus Szalonban az érdeklődők olyan tárgyakat és dokumentumokat tekinthetnek meg, amelyeket még soha nem tártak a nyilvánosság elé.

A város különböző kávéházaiban a Liszt-Akadémia Francois-René Duchable és Jean-Francois Zygel vezette "Fiatal virtuózok" és "Fiatal improvizálók" együttesei adnak koncerteket. A hétfői zárókoncertet szintén a párizsi Liszt-Akadémia ifjú virtuózai adják.

A chateauroux-i fesztivál ötlete magától Liszttől származik, aki 1844-ben Georges Sand-hoz, a korszak neves írónőjéhez írott egyik levelében utalt közös elképzelésükre: rendszeres zenei eseményt akartak szervezni kedvenc nyaralóhelyükön. A terv 2002-ben, Victor Hugo születésének bicentenáriuma alkalmából valósult meg. Az idei fesztivál - George Sand bicentenáriuma előtt tisztelegve - a Liszt George Sand-nál alcímet viseli.