Elhunyt Patrick Swayze

2009.09.15. 02:34 Módosítva: 2009.09.15. 07:19
Hétfőn elhunyt a Dirty Dancing, a Ghost és számos más film sztárja. Swayze-t csaknem két évvel ezelőtt súlyos, gyógyíthatatlan rákbetegség támadta meg.
Patrick Swayze és felesége, Lisa Niemi 2006. december 13-án, a Rocky Balboa díszbemutatóján
Patrick Swayze és felesége, Lisa Niemi 2006. december 13-án, a Rocky Balboa díszbemutatóján

Ötvenhét éves korában, két évig tartó súlyos betegség után elhunyt Patrick Swayze amerikai filmszínész.

Swayze első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, és két évvel később az Észak és Dél tévésorozatban országos ismertségre tett szert.

A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing-beli tánctanár szerepe hozta Swayze-nek. Ez volt az első film, amelynek VHS verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She's Like the Wind című saját szerzeményét is.

Legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost című romantikus drámával, ebben Demi Moore férjét, majd annak szellemét alakította. Ezért is jelölték Golden Globe-ra.

Swayze tanult táncosként - édesanyja koreográfus és táncoktató volt - Broadway-musicalekben is komoly sikereket aratott.

A színész idén tavasszal jelentette be, hogy 2008 januárja óta súlyos rákbetegségben szenved, a hasnyálmirigyét támadta meg a halálos kór. A munkát halálos betegen, kimerülten is folytatta. A kezeléseknek köszönhetően ideiglenesen talpra állt, és hónapokig forgatta a The Beast (A fenevad) című televíziós krimisorozatot.

A háromszoros Golden Globe-jelölt sztár (a Wong Foo, kösz mindent! transzvesztitaszerepéért is jelölték) idén januárban még azt mondta, feleségével, Lisával megírja emlékiratait, ebből nem hiányozik majd a rákkal való küzdelme sem. Egy tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy jó eséllyel öt, de legalább még két éve hátra van, és bízik abban, hogy addig megtalálják betegségére a megfelelő gyógymódot.

Jennifer Grey színésznő, a Dirty Dancing másik főszereplője közleményben méltatta Swayze-t: "Patrick a nyers férfiasság és az elbűvölő báj különleges és csodás keveréke volt. Lenyűgöző és határozott volt egyszerre, igazi cowboy, gyengéd szívvel. Sosem félt, mindig ragaszkodott hozzá, hogy a veszélyes jeleneteket is dublőr nélkül forgassa. Nem volt hát számomra meglepő, hogy a rák elleni küzdelme is bátor és méltóságteljes volt" - olvasható a BBC hírében.

Halálhírét helyi idő szerint hétfő este jelentette be Los Angelesben szóvivője. Annett Wolf közlése szerint Swayze családja körében hunyt el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport