Huszonöt éves Ráday Mihály városvédő műsora

Index
2004.11.24. 13:44
A Magyar Televízió városvédő műsora, az Unokáink sem fogják látni (avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát) éppen 25 éves lesz 2004 ez év végén.

A műsor a Terefere c. szórakoztató irodalmi-zenei műsor betétje részeként indult 1980 elején, kéthavonta 8-10 percben jelentkezett az épített környezet értékeinek megismertetése, védelme érdekében. 8 adás után a műsor önállóvá vált, s kezdetben 25 percben, majd folyamatosan növekvő műsoridővel továbbra is kéthavonta került adásba az M1-en, s minden alkalommal megismételve az M2-n is, hogy a műsorban felvetett témák a határon kívüli magyarságot is elérjék. 2003-tól a 6x52 perc helyett 12x26 percben jelentkezik a műsor.

A televíziós műsor szerkesztő-műsorvezető-operatőre, Ráday Mihály számtalan hazai elismerés mellett megkapta az Európa Nostra személyre szóló érdemérmét is.

A városvédő műsor "melléktermékeként" 44 órányi műsort készített (Katona Tamás történész közreműködésével) az 1848/49-es emlékhelyek bemutatása és védelme érdekében, 6 részes sorozatot Deák Ferenc életének helyszíneiről, s Tegnap városa c. kétrészes filmet Ady Nagyváradáról. Jelenleg - a rendszeresen továbbra is jelentkező Unokáink sem_ mellett a magyar emlékhelyeket kutatja Izraelben egy hatrészes sorozat számára.