Tolerancia-turnéra indul a Vajdaságban a szerb rockzenész

MTI
2004.11.26. 13:35
Harminc koncertet felölelő "tolerancia-turnéra" indul a Vajdaságban Djordje Balasevic, a népszerű újvidéki énekes.

A vajdasági magyarság körében is roppant népszerű előadóművész körútja december 10-én, az Emberi Jogok Világnapján kezdődik az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, és március végéig tart. Balasevic harminc koncertet ad jobbára vegyes lakosságú vajdasági városokban, de fellép Belgrádban, Szentendrén és Temesváron is - írja pénteken a Dnevnik című újvidéki napilap.

A Balasevic-turnét az ENSZ emberi jogi hivatala kezdeményezte, hogy elősegítse azon érzések és értékek kibontakozását, amelyek lételemét képezik a vajdasági soknemzetiségű társadalomnak.

Djordje Balasevic az ENSZ jószolgálati nagykövete. A Dnevnik szerint nála aligha akad jobb ismerője a vajdasági viszonyoknak, annál is inkább, mert zenekarában együtt muzsikálnak szerb, montenegrói, cseh, roma, magyar és szlovák zenészek. Ő talán a legnépszerűbb, igazi, hamisítatlan "vajdasági" előadóművész. Rockballadái zenében és szóban is tükrözik a tartomány kulturális és etnikai sokszínűségét.

A turné védnökei az ENSZ, Boris Tadic szerb elnök, a vajdasági kormány, támogatói három szerbiai médium, illetve egy újvidéki biztosítótársaság.