Elpusztultnak hitt XVIII. századi szoborcsoport bemutatója Szegeden

MTI
2004.12.03. 16:12
Elpusztultnak hitt barokk kori Mária-szoborcsoportot bemutató tárlat nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén pénteken.

A múlt a régi szoborcsoport, a jelen a három restaurált szobor, a jövő pedig, az elkövetkező egy-két esztendő munkája, az egész kompozíció helyreállítása - magyarázta a kiállítás megnyitóján Zombori István történész.

Hozzátette, a felbecsülhetetlen értékű szoborcsoport három legszebb tagjának felújítása készült el eddig.

Amikor a négy mellékalak, az oszlop, a kerítés és a talpazat restaurálása is befejeződik, az alkotás a tervek szerint visszakerül eredeti helyére, az alsóvárosi templom elé - mondta a szakember.

A szobrokat a második világháború során találat érte, ezért az alkotást 1947-ben lebontották. Ezt követően, a szerzetesrendek feloszlatásakor néhány ferences barát a kolostor istállójában elásta a szobrokat, attól tartottak ugyanis, ha nem rejtik el, elpusztulnak az alkotások.

Az 1980-as években muzeológusok is keresték a szoborcsoportot, de nem bukkantak a nyomára. Végül a rendház épületének 1988-ban indult rekonstrukciója során, 1991-ben találták meg a szobrokat - mondta a muzeológus.