Györben helyezik el a Vasilescu gyűjteményt

2005.01.19. 16:52
A Vasilescu Alapítvány a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával közösen 2004. januárjában pályázatot írt ki magyarországi múzeumok részére a Vasilescu Gyűjtemény elhelyezésére, melyre öt pályázat érkezett. Olyan kiemelkedő intézmények aspiráltak, mint a Szombathelyi Képtár, vagy a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum.

A pályázat eredményeként a választás Győr városára esett, melynek nyomán a győri - jelenleg felújítás alatt álló Zsinagógában kerül véglegesen elhelyezésre a XX. századi magyar képzőművészetet reprezentáló 300 alkotás, köztük Kondor Béla, Gyarmathy Tihamér, Mauer Dóra, Hencze Tamás, Pierre Székely, Bálint Endre, Deim Pál, Asszonyi Tamás, Schaár Erzsébet, Nádler István, Amerigo Tot, Viktor Vasarely, Kassák Lajos és a gyűjtemény gerincét alkotó legjelentősebb Ország Lili festmények.

A kollekció tartós letétbe helyezéséről rendelkező szerződés ünnepélyes aláírására, a gyűjteményről szóló katalógus - és tanulmánykötet bemutatására, valamint a kiállítás megnyitójára 2005. január 21-én, 16.00 órakor kerül sor a győri Esterházy Palotában, ahol a teljes gyűjteményt bemutató kiállítás - 2005. február 28-ig tekinthető meg.