Cselényi László a Duna TV új elnöke

MTI
2005.02.17. 17:44
Cselényi Lászlót, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját választotta a Duna Televízió elnökévé csütörtökön a közszolgálati médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma. A 31 tagú testület 25 tagja szavazott bizalmat a jelöltnek, öten megválasztása ellen voksoltak, egy kurátor nem jelent meg.

Megválasztása után az új elnök arról beszélt az MTI-nek: saját arculatú, markánsan nemzeti, össznemzeti jellegű kulturális-művészeti csatornát kíván a Duna Televízióból létrehozni, az általa tervezett szervezeti és személyi változásokról azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Cselényi László azt mondta, célja, hogy a csatorna ne akarjon igazodni más, kereskedelmi televíziókhoz. Szeretné, ha a Duna TV "nem akarná az életet, annak minden porcikájában leutánozni és tükrözni, hanem eldöntené végre, hogy mi legyen".

"Szeretném finoman a napi politikai rugdalózástól megkímélni, szeretném a konszenzust keresni benne" - mondta a Duna Televízióról, hozzátéve, "alapításánál fogva is ez a célja ennek a televíziónak", és fontosnak nevezte, hogy "belföldön is nagyon szeressék" az egyébként a határon túli magyarságért létrejött adót. Új struktúrát akarok, új műhelyekkel, amelyek már megfelelnek az uniós elvárásoknak is" - tette hozzá.

"Régiókban szeretnék gondolkodni, felzárkóztatásban, ha úgy tetszik, pacifikálásban. Szeretném, hogyha a Duna Televízió - miközben hangsúlyozottan magyar és nemzeti televízió - egyben a világ minden táján élő elnyomott és kisebbségi sorban élőknek is egyfajta védőbástyája lenne" - mondta, megemlítve, hogy eddigi tévés munkásságának zömében a kisebbségek védelmével foglalkozott. "Nem kioktatni szeretnék másokat" - jelentette ki ennek kapcsán, úgy nyilatkozva, "saját magunknak is bőven van még tanulnivalónk". Cselényi László televíziós rendező, szerkesztő 1951-ben született Kolozsváron, 1996-tól a Duna Televízió szerkesztője, a Minoritates Mundi szerkesztőség vezetője, a millenniumi műsorok főrendezője, 2002 óta a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház Kht. ügyvezetője. Munkásságát 1999-ben Európa- és Tamási Áron-díjjal ismerték el.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény szerint a közszolgálati médiumok - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió - részvénytársaságainak elnökét pályázat alapján titkos szavazással választja négy évre a kuratórium. Az előző elnök, Pekár István négyéves megbízatása tavaly szeptember 22-én járt le; azóta ügyvezető irányította a közszolgálati médiumot.