Középkori városfal a fürdő alatt

MTI
2005.02.22. 11:16
Székesfehérvár középkori városfalának részletei, 14. századi és török-kori tornyok, valamint középkori házak maradványai kerültek elő az Árpád-fürdő újjáépítését megelőző régészeti feltáráson - tájékoztatta az ásatás vezetője az MTI-t.

A közelmúltban megkezdett munkálatok során már előkerült néhány részlet abból a 13. században emelt városfalból, amelyet a tatárjárást követően IV. Béla király építtetett, és láthatóvá vált az arra emelt egyik torony egy része is - mondta Siklósi Gyula régész. Ismertetése szerint a városfalra először a 14. század közepén "ültettek" patkó és szögletes alakú tornyokat, majd az építkezést a török megszállók folytatták: öt-, hét- és kilencszög alakú tornyokat emeltek a várfalra. Siklósi Gyula azt valószínűsítette, hogy két-három hét alatt sikerül kibontatni a föld mélyén rejtőző leleteket.

Az Árpád-fürdő felújítását egy magánvállalkozás finanszírozza. Székesfehérvár egyik legszebb, évtizede használaton kívüli kagylódíszes, kupolás, szecessziós épületének belső részleteit eredeti szépségében állítják helyre.