Megölték Zdzislaw Beksinskit

MTI
2005.02.22. 19:23
Késszúrások nyomaival a testén holtan találták varsói otthonában Zdzislaw Beksinskit, az egyik legjelentősebb kortárs lengyel festőt - közölte kedden a lengyel rendőrség. A 75 éves művész testét tíznél is több késszúrás borította. A holttestet a festő egyik ismerőse találta meg keddre virradóra. Beksinski hétfőn késő este telefonált neki, de mire a hívott fél a készülékhez ért, a festő nem válaszolt. Ettől megijedve az ismerős értesítette a festő rokonait, akikkel együtt hatoltak be végül a bezárt ajtón át.

Nincs arra utaló jel, hogy rablótámadás történt volna, és a tettes nem vitt magával semmit - közölte a rendőrség szóvivője. A rendőrség azt gyanítja, hogy a bűncselekményt a festő egyik ismerőse követhette el.

Zdzislaw Beksinski az 50-es években tűnt föl a lengyel művészeti életben. Leginkább arról volt ismert, hogy elvont módon ábrázolt csontvázakat és egyéb, a halált felidéző témákat. Külföldön is népszerű volt, kiállításai voltak egyebek között Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és sok más országban. Egyetlen európai festőként állandó kiállítása volt az oszakai (Japán) szépművészeti múzeumban is.