Valentino-múzeum Olaszországban

MTI
2005.03.15. 17:54
A némafilm nagy hősszerelmese, Rudolf Valentino születésének 110. évfordulójára új múzeumot kapott olaszországi szülővárosától, Castellanetától. Az intézmény a volt Santa Chiara kolostorban nyílt meg.

Angelo Imperatrice, a sztár a dél-olasz Puglia tartományban élő dédunokája a Corriere della Sera című olasz napilapnak úgy nyilatkozott: éppen ideje volt, hogy a város tegyen valamit híres szülötte emlékének fenntartásáért. Van ugyan egy szegényes, régi Valentino-múzeum, de már hosszú évek óta zárva.

Az új tárlatán megtekinthetők Valentino személyes tárgyai, dokumentumai, fotói, némely filmjének forgatókönyve, a róla készített filmek.

Valentino eredeti neve Rodolfo Guglielmi volt. Az 1910-es években vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol pályáját táncosként kezdte. A némafilm korszakának egyik legnépszerűbb színésze volt, kora ideáljának megfelelő férfiszépség. Legnagyobb sikerét Rex Ingram Az apokalipszis négy lovasa című alkotásában érte el. 1926. augusztus 23-án halt meg, alig 31 évesen, gyomorfekély-perforációból következő vérmérgezésben. New York-i temetését valóságos zavargásokba átcsapó hisztéria kísérte.

Valentino szülővárosában két hónapig tartó eseménysorozatban mutatják be filmjeit. Befejező aktusként születésnapján, május 6-án a római Mozi Házában megtartják az első Rudolph Valentino fesztivált, amelyen részt vesz két másik, Kaliforniában élő dédunokája, Sylvia és Jeannett, akik felvették a Valentino nevet.