Alfréd
5 °C
13 °C

Danténak mégsem volt sasorra

MTI
2005.03.22. 16:31

Botticelli Dante portréja (készült 1495 körül)
Botticelli Dante portréja
(készült 1495 körül)

A toszkán fővárosban, a Proconsolo utcában, nem messze a Bargello-toronytól áll a XIV. század első felében épített Bírák és Jegyzők Művészeti Háza, amelynek nagytermét Coluccio Salutati híres humanista és Firenze kancellárja freskókkal díszíttetett. A terem később lassan használaton kívüli lett, a freskók nagy része teljesen tönkrement - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Nemrég az omladozó épületet bérbe vette egy vendéglátós szakember, aki százezer eurót fektetett a történelmi hely restaurálásába. Így került elő négy olyan kép, amelyen látható az arc és a test egy része: Boccaccióé, Petrarcáé, Zanobi da Stradáé és Dantéé.

Ez utóbbinál azonban meglepetés érte a restaurátorokat, mert kiderült: a költő nem egészen úgy nézett ki, ahogy Boccaccio annak idején a Kis traktátus Dante dicséretére című művében leírta: "Hosszú arca volt és sasorra, szemei inkább nagyok, mint kicsik, állkapcsa erős, a felső ajka előreálló. A bőre barna, a haja és a szakálla sűrű és göndör, az arca mindig melankolikus és elgondolkodó volt."

A reneszánsz ikonográfia ennek a leírásnak az alapján festette meg őt. A freskón azonban világosan látható, hogy Danténak hosszú, egyenes orra volt, így az új felfedezéssel új képet is kaphatunk az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alakjáról.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.