Elhunyt Harald Juhnke német színesz

MTI
2005.04.03. 13:32
Elhunyt Harald Juhnke, Németország egyik legnépszerűbb színésze pénteken, 75 éves korában. Juhnke az ötvenes évek elején tűnt fel a filmvásznon, és akkor sorban forgatta az igencsak könnyű filmecskéket. Ezt a korszakát azonban bámulatos színházi karrier követte: 1962-ben "fedezték fel" az Irma, Te édes című musicalben, s ezt Molnár Ferenc Lilioma, majd számos más komoly szerep követte.

Televíziós karrierje a nyolcvanas évek elején indult, s ekkor már olyan sztár volt, hogy amikor az egyik adó súlyos alkoholizmusa és az ebből adódó kockázatok miatt kirúgta, a másik tárt karokkal fogadta.

Összesen több, mint 70 filmben játszott, és a Variety című amerikai szaklap Walter Mathau német kiadásának minősítette, de nevezték berlini Sinatrának is. Súlyos alkoholizmusa folytán végül 2001. decemberében demencia miatt egy otthonba került, ott is hunyt el.

Hihetetlen népszerűségére mi sem jellemzőbb, mint hogy az ország vezető politikusai méltatták életművét, s Berlin polgármestere nem csak megemlékezett róla a Városházán, hanem ott helyezte ki, és elsőként maga jegyezte a részvétnyilvánításoknak szánt könyvet.

Mind a városházát, mind a Theater am Kurfürstendam színházat, ahol Juhnke legutóbb dolgozott, igen sok berlini kereste fel a hétvégén, hogy búcsút vegyen .