Amerikában kiosztották a Pulitzer díjakat

MTI
2005.04.04. 22:18

Kihirdették hétfőn New Yorkban a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző díjnak, az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetésének az idei nyerteseit. A Los Angeles Times és a The Wall Street Journal két Pulitzer díjat nyert az idén.

A Los Angeles-i napilap a közszolgálati kategória díját vitte el orvosi témájú és a faji igazságtalanság témakörében közölt cikksorozataiért, és Pulitzer-díjat kapott a nemzetközi riport kategóriában is orosz témájú cikkeiért is, megosztva a Newsday napilappal. Ez utóbbit a ruandai mészárlás 10 éves évfordulója alkalmából közölt cikkeiért jutalmazták.

A The Wall Street Journal a rákbetegségből felgyógyultakról írt riportjaiért, valamint filmkritikáiért kapta meg a díjat.

A The New York Times az országos tudósítások kategóriájában nyert azokért a cikkekért, amelyek feltárták, hogy egy vasúti kereszteződésben történt halálos balesetkért a felelősséget az illetékesek megpróbálta elkenni.

Az oknyomozó újságírásért járó Pulitzer díjat az Oregon állambeli Willamette Week újságírója, Nigel Jaquiss nyerte, mivel leleplezte, hogy az állam volt kormányzója egy tinédzsert szexuálisan molesztált.

A Boston Globe az ismeretterjesztő kategóriában kapta meg a kitüntetést az őssejt-kutatás tudományos és etikai vetületeiről írt cikkeiért.

A fotó kategóriában az AP hírügynökség és a San Francico Chronicle vitte el a díjakat.