A Fidesz ügyészségi vizsgálatot kér az MMK-nál

MTI
2005.04.14. 20:58
Az Állami Számvevőszékhez és az ügyészséghez fordul a Fidesz a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) egyik pályázati döntése kapcsán, közölte a párt országgyűlési képviselőcsoportja csütörtökön az MTI-vel.

"Botrányos. Ezzel az egy szóval jellemezhető a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmgyártásra kiírt pályázatának döntése" - írta Halász János, a frakció kulturális kabinetjének vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményben.

"Ezért a Fidesz az Állami Számvevőszékhez fordul, hogy a szervezet haladéktalanul és teljes körűen vizsgálja meg a közalapítvány működését, gazdálkodását" - írta Halász János, hozzátéve: "mivel a játékfilmgyártásra kiírt pályázatok elbírálása során felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is, a Fidesz törvényességi vizsgálat lefolytatását kéri az ügyészségtől".

Titkos, szabálytalanságra utaló részletek is napvilágra kerültek a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmgyártásra kiírt pályázatának döntéseiről egy véletlenül kiküldött dokumentumban. Az 1,7 milliárd forint szétosztásáról szóló belső lista tanúsága szerint olyan filmrendezők kapták meg a 120 milliós maximális támogatást, akik hiányosan adták be pályázatukat, és olyan már bemutatott filmek jutottak több tízmilliós dotációhoz, amelyek nem tudták teljesíteni a beígért nézőszámot, vagyis megbuktak.