Frank Sinatra a maffia pénzfutára volt

2005.05.07. 17:16

Frank Sinatra néha dolgozott a maffiának pénzfutárként, és egyszer kis híján le is kapcsolták egy 3 és fél millió dollárt tartalmazó aktatáskával - idézik Jerry Lewis komikus híres anekdotáját a "Sinatra - Az élet" című új életrajzi kötet szerzői. A könyv május 16-án jelenik majd meg - adta hírül a Reuters.

A Lewis-féle sztori csak egyike annak a számos anekdotának, amik a legendás énekeshez kapcsolódnak, és amik szerepelnek Robbyn Swan és Anthony Summers új könyvében. Igaz, az énekes életében folyamatosan tagadta ilyen jellegű kapcsolatait, de a halála után, 1998. decemberében napvilágra került FBI-akták szerint közeli barátja volt a chicagói család fejének, Sam Giancanának. Ezekből az dokumentumokból derült ki az is, hogy az énekes 1947-es kubai útja során megismerkedett a hírhedt Lucky Lucianoval, valamint hogy karrierjének elindításában nem kis szerepet játszott egy Willie Moretti nevű New Yersey-i gengszter háttértámogatása.

A könyv kitér arra a Lewisnak, Sinatra közeli barátjának tulajdonított anekdotára is, ami szerint az énekes a maffia pénzfutára volt. "Önként vállalta, és New Yorkban egyszer majdnem el is kapták" - írják Lewisra hivatkozva. A történet szerint a vámvizsgálatnál már majdnem kinyittatták az énekessel a három és fél millió dollárt tartalmazó táskát, de a vámosokat aztán annyira lefoglalta a sztár érkezésére összegyűlt lökdösődő tömeg kordában tartása, hogy végül eltekintettek ettől. "Valószínűleg soha többé nem hallottunk volna róla" - tette hozzá Lewis.

A könyv szerzői szerint Lewis azt ugyan nem állította soha, hogy szemtanúja volt az esetnek, de mindig úgy hivatkozott rá, mint tényre. Ezt valamelyest megkérdőjelezheti, hogy számítások szerint Sinatra állítólagos aktatáskája nemcsak hogy legalább bőröndnyi méretű, de igen nehéz is lehetett: 3 és fél millió dollár legalább 70 ezer bankjegy, ami több mint 70 kiló.