Anthropolis-est a Szimpla Kert moziban

Index
2005.05.11. 17:22
Az Anthropolis Egyesület legújabb dokumentumfilmjeinek bemutatóját május 12-én, csütörtökön este 20 órától a Szimpla Kert moziban (Budapest VII. Kazinczy u. 14.) tartja. Az esten három filmet vetítenek le. A vetítésekre a belépés díjtalan.

A Mesterek köszöntése című dokfilmben már-már kihalóban lévő nagyvárosi szakmák egy-egy utolsó pesti képviselői mesélnek önmagukról, a szakmáikról, azok a városban korábban betöltött meghatározó szerepéről, mint a szódás, a cipész, a méretes szabó, a szemfelszedő, a babajavító vagy a paplankészítő.

A Wilkommen a lomtalanítás gazdasági hátterét mutatja be. Egy dunántúli kis mezőváros CS-házainak udvarán 10-12 éve sorra gyűlnek a nyugaton csak lomként kezelt, magyarok számára "hőn áhított" műszaki cikkek, sílécek, kerékpárok. A település cigány közössége nyugatról lomként kezelt kincseket hoz be, majd keletre értékes használt cikkekként adja tovább.

A Harmadik generáció című filmben olyan huszonévesek, ifjú harmincasok mesélnek önmagukról, tudott, vagy az utóbbi időben felfedezett zsidó identitásukról, akik ezt az önmeghatározásukon túl valamilyen módon ki is fejezik. Újraszervezik egyesületeiket, újra élesztenek már-már kihalt szokásokat, felelevenítik a közösségeket.