Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Minisztériumi támogatás dzsesszkluboknak

MTI
2005.05.12. 09:50

Három fiatal előadóművész vehette át a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-ösztöndíjat szerdán este Budapesten; Bozóki András kulturális miniszter az eseményen bejelentette, hogy a tárca az idén 27 millió forintot szán dzsesszklubok támogatására.

A kulturális minisztérium által első alkalommal meghirdetett dzsessz-előadóművészi ösztöndíjban Lakatos Róbert zongorista, Mohay András dobos és Zana Zoltán szaxofonos részesült. A pályázat célja, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a pályakezdéshez és a havi hetvenezer forintos juttatással megteremtse a feltételeket a szólistapályára való felkészüléshez. Az évente három előadónak odaítélhető ösztöndíjra olyan, 1975 után született zenészek pályázhattak, akiknek van saját repertoárjuk, s az adott évadban legalább tíz különböző műsorú, tiszteletdíj nélküli koncertfellépést teljesítenek és igazolnak. A díj a magyar dzsessztörténet egyik kiemelkedő személyisége, Lakatos Dezső szaxofonos nevét viseli, aki 1997-ben, 52 éves korában hunyt el.

Bozóki András a Columbus Jazzhajón tartott eseményen bejelentette, a kulturális tárca az idén 27 millió forintot szán dzsesszklubok támogatására, a pályázatot még e hónapban kiírják. A minisztérium először tavaly nyújtott ilyen jellegű támogatást: a pályázaton 35 klub között összesen 23 millió forintot osztott szét. Olyan klubok pályázhattak, amelyek évente legalább nyolc-tíz előadást tartanak és legalább egy éve rendszeresen működnek. A nyertesek kétszázezer és egymillió forint közötti összegű támogatásban részesültek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!