Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nem érdekelt senkit a Renoir-tárgyak árverése

MTI
2005.05.15. 17:38

Egy marylandi aukciós ház szombaton árverésre bocsátotta volna egy tételben Auguste Renoir francia festőművész személyes tárgyait, de érdeklődök hiányában a gyűjtemény darabjait egyenként próbálják hétfőn értékesíteni, adta hírül a Le Figaro. A lapot egy felháborodott francia-amerikai művészetpártoló értesítette levélben.

Az 1994-ben alapított, szinte ismeretlennek számító aukciós házat Auguste Renoir (1841-1919) azóta elhunyt legkisebb unokája bízta meg tavaly a francia impresszionista festő személyes hagyatékának elárverezésével. A tárgyak nagy része a Renoir-család franciaországi tengerparti házából érkezett a 90-es évek végén az Egyesült Államokba, ahol a Paul nevű unoka a francia adóhatóságtól menekülve keresett menedéket.

A 125 oldalas listán összegyűjtött 136 tárgy értéke becslések szerint 250-350 ezer dollár. Egy tételben való elárverezésükről értesítették az összes francia, amerikai és japán múzeumot. A család már egyszer egymillió dollárért megpróbálta eladni a tárgyakat, most harmadáért árulják" - válaszolta a Francia Múzeumok igazgatósága a konzervatív francia lapnak.

Az egyik múzeum névtelenséget kérő munkatársa szerint több, Renoir művészetével foglalkozó intézmény érdekelt abban, hogy ne értékeljék túl magasra a hagyatékot az árverésen.

A személyes tárgyakon és bútorokon kívül a hagyaték része Renoir francia művészekkel és "drága barátnéjával" folytatott levelezése, értékes rajzai és néhány, még soha ki nem állított olajfestménye.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.