Nyomott árak a Polgár-árverésen

MTI
2005.05.18. 11:56

A Polgár Galéria 55. tavaszi művészeti aukciójának első napján, kedden 219 tárgyat, köztük nem egészen száz festményt, grafikát és kisplasztikát árvereztek el, emellett pedig bútorokra és szőnyegekre lehetett licitálni. A legmagasabb kikiáltási árról Kernstok Károly nagyméretű képét indították. A Lovaskocsi hóesésben című monumentális vásznat a művész müncheni és párizsi tanulmányait követően már 1896-os hazatérése után, 1899-ben festette. Ebből a korai korszakából kevés alkotása maradt ránk, az árverés közönsége azonban nem volt vevő a ritkaságra. Ugyancsak visszamaradt Batthyány Gyula grófnak Az Osztrák-Magyar Monarchia születése - az Ókortól napjainkig című sorozatának egyik, 2,6 millióról indított lapja. Nem akadt gazdája Lotz Károly Álom című olajképének sem.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felszabadított a védettség alól két, korábban védettnek minősített képet: Dürer Krisztus a kereszten című fametszetét - a nagy Passió sorozat egyik lapját - és egy XVII. századi flamand mester vadkacsavadászatot ábrázoló tájképét. A Dürer-lapot ötszázezerért, a flamand alkotást egymillióért vásárolták meg. Csók István egy-egy festményét 850, illetve 750 ezerért ütötték le. A kínálatban sok Molnár C. Pál-, Scheiber Hugó- és Iványi-Grünwald Béla-, Szász Endre-, valamint Schéner Mihály-mű szerepelt. Az előbbi három festő árait rendre felverték, Szász Endrét kikiáltási áron vették meg, míg Schéner iránt kevés volt az érdeklődő. Ötszörösére licitálták viszont Lux Elek kis bronz aktját, négyszeresére Herrer Cézár velencei táját és Fried Pál pikáns Kánkánját.

Egy 1900-ból való dúsan faragott könyvszekrényért hosszas licitverseny után 1,1 milliót fizetett a győztes. A hetven szőnyeg nagy része visszamaradt, csak egy sirván és egy milasz imaszőnyeg triplázta meg az árát.