Kortárs Afrika-tárlat Párizsban

MTI
2005.06.13. 13:34
Africa Remix címmel óriási kiállítás kortárs afrikai művészeti kiállítás nyílt a párizsi Pompidou Központban. A Beaubourg teteje 2200 négyzetméteren afrikai fennsíkká alakult át, amely leginkább egy színes piacra, mintsem képzőművészeti kiállításra emlékeztet.

A kiállítás címe kifejezi azt a meghatározhatatlan keveréket, amit a tárlat nyújtani kíván: különböző technikájú és alapanyagú, egyszerre hagyományos és kortárs irányzatokat ötvöző, néhol költői, néhol politikai tartalmú festmények, szobrok, fotók, videó-installációk hazájukban és a világ minden táján élő afrikai származású fekete és arab művészektől.

Az AIDS, a háborúk és az éhezés Afrikája helyett ezúttal sokszínű, energikus, harcosan és ironikusan gondolkodó kontinenst mutat be a kiállítás. A marokkói Mounir Fatmi Akadályok című ütött-kopott sorompó-installációja fogadja a belépőt, amely szabályosan akadályozza az átmenetet. Egy falba épített képernyőn az algériai Zoulikha Bouabdellah videó-klipje ismétlődik a Marseillaise-re koreografált csörgő hastáncról. A nigériai Samuel Fosso fotóin egy francia tengerész látható. A kameruni Barthelemy Togou kartonokból összerakott hajóba invitál, amelyben egy afrikai város mindennapjairól nézhetünk videó-részleteket. A mozambiki szobrász, Goncalo Mabunda az angolai háborúban felhasznált fegyverekből építette fel újra az Eiffel-tornyot. A kongói Chéri Samba festményén a vörös földgolyó terhes, és egy amerikai tank csöve éppen tüzelni készül rá. A kenyai Ingrid Mwangi videó-installációjában egy vér színű folyót látunk, miközben egy néger spirituálé hangjai szólnak. A ghánai El Anatsui az újra felhasználható anyagok jelképeként konzervdobozokból és üvegkupakokból készített egy hatalmas afrikai ünnepi köpenyt. A benini Romuald Hazoumé műanyag olajos kannákból alkotott fura totemeket: "Az európaiak elhordták maszkjainkat, és cserébe ott hagyták nekünk a szemetüket. Én a szemetüket dolgoztam fel, és így is meg tudjuk őrizni maszkjainkat" - vallja a művész.

Egyik leglátványosabb alkotás a kongói Bodys Isek Kingelez papírból készült felhőkarcoló-makettje a harmadik évezred elképzelt Kinshasájáról, amely a hatodik emeleti üvegfalú kiállító-teremben Párizs háztetőinek gyönyörű kilátására rímel torz tükörképként.