Jövő szeptembertől adhat a V4 TV

MTI
2005.06.22. 18:55

A tervek szerint a visegrádi négyek közép-európai kulturális televíziója jövő év szeptemberében kezdené meg próbaadását, a négy ország közös csatornájának központja Lengyelországban lenne - közölte a Magyar Televízió szóvivője szerdán az MTI-vel. Az új csatorna előzetes becslések szerint összesen 35 munkatársat foglalkoztatna, a költségeket a visegrádi négyek közösen fedeznék - írta Holub Katalin az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint olvasható, megkezdődtek az új, nyolc nyelven megszólaló közép-európai kulturális csatorna előkészületi munkálatai. Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország közszolgálati televízióinak vezetői ez év május 17-én állapodtak meg abban, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely idén szeptemberig elkészíti a csatorna üzleti és műsortervét.

A közlés szerint a találkozón a lengyel televízió elnöke azért nevezte elodázhatatlannak a csatorna beindítását, mert a négy ország együtt hangsúlyosabban képes jelen lenni Európában, hiszen együtt 63 millió nézőt érnek el és az országok kultúrája, nyelve, hagyományai a televíziók összefogásával ismertethetők meg Európa más nemzeteivel. A televíziók vezetői az új közép-európai kulturális csatorna ügyének szeretnék megnyerni az Európai Bizottság és a nemzeti kulturális minisztériumok támogatását is.