Magyar-holland kulturális együttműködésről írtak alá

MTI
2005.06.24. 11:40

Magyar-holland kulturális együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá pénteken a két ország kormányának képviselői a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol egyúttal bemutattak egy holland támogatással felújított XVII. századi festményt. A szándéknyilatkozatot Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára és Rikie Seerde, a holland Kulturális Minisztérium államtitkára látta el kézjegyével. Magyarország és Hollandia már három ízben kötött egymással kulturális együttműködési megállapodást.

Az aláírási ünnepségen bemutatták a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében látható, Samuel van Hoogstraten (1627-1678) által festett Családi portré című képet, amelyet magyar szakemberek a holland nagykövetség anyagi támogatásával az idén restauráltak. A fél évig tartó felújítás a héten fejeződött be; a kétmillió forintos restaurálási költségnek mintegy a felét állta Hollandia - tudta meg Perjés Edit és Bendel Judit restaurátortól az MTI.

A németalföldi királyság budapesti nagykövetsége már háromszor nyújtott segítséget olyan kép "feltárásához", amely restaurátori beavatkozás nélkül a nagyközönség számára szinte "hozzáférhetetlen" volt. A Hősök terén található közgyűjtemény tavaly tavasszal nyitotta meg holland gyűjteményének új állandó kiállítását, amely a XVII. századi mesterek műveiből a világon a negyedik legnagyobb kollekció Hollandián kívül.