Gárdos Péter kapta az orosz filmkritikusok díját

2005.06.26. 14:47

Az orosz filmkritikusok zsűrijének elismerő oklevelét kapta Gárdos Péter a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál zárónapján A porcelánbaba című filmjéért. A magyar filmrendező vasárnap a Moziházban lévő sajtóközpontban, közvetlenül a Puskin mozibeli záróünnepség előtt vette át az oklevelet, amely a fesztivál "legköltőibb és legtitokzatosabb" filmjének minősíti A porcelánbabát "a lét elviselhetetlen törékenységéről". Gárdos rámutatott, hogy a moszkvai fesztiválon volt A porcelánbaba világpremierje, és az orosz oklevél bizonyítja: külföldön is értik "allegórikus, nagyon magyar" filmjét.

Az orosz kritikusok különdíjukat, egy elefántszobrocskát a cseh Petr Zelenka Hétköznapi őrület krónikája című abszurd szerelmi vígjátékának ítélték oda, míg a másik két elismerő oklevelet a macedón Darko Mitrevszki és az orosz Szergej Loban kapta Balkánkán (Bal-Can-Can), illetve Por (Pil) című filmjéért. A nemzetközi filmkritikusok szervezete (FIPRESCI) Ruben Ostlund elsőfilmes svéd rendező Mongolgitár (Gitarrmongot) című alkotását jutalmazta különdíjával, ebben a 12 éves Erik szemlélteti zsenge életének néhány eseményét.

A közönség szavazatai alapján adományozott díjat, illetve az orosz filmklubok külföldi filmnek szánt díját az orosz származású amerikai Arie Posin vehette át Komputerjáték (Chumscrabber) című filmjéért, amely az amerikai szűlők és gyerekek világa közötti kapcsolat hiányáról szól.