Wartha Vince-emlékkiállítás az Iparművészeti Múzeumban

MTI
2005.07.10. 09:16
Tudomány és művészet címmel Wartha Vince emlékére nyílik időszaki kiállítás a tudós által egykor létrehozott gyűjtemény darabjaiból csütörtökön, a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A szeptember 10-ig megtekinthető tárlat díszedények, kerámiák, üvegtárgyak, valamint korabeli iratok, levelek, fényképek segítségével igyekszik átfogó képet nyújtani a kémiai technológia professzorának életéről és munkásságáról - közölte az intézmény.

Wartha Vince
Wartha Vince

Az 1844-ben született Wartha Vince több speciális kémiai technológia, így a borászat, a fotográfia, a kerámia- és az üvegkészítés területén elért eredményeinek köszönhette nemzetközi hírnevét, egyik megalapozója volt a pécsi Zsolnay porcelángyár nemzetközi sikereinek. A technika, a tudomány és a művészet egységét hirdette, amit szemléltetéssel igyekezett tudatosítani tanítványaiban, ezért is hozta létre a Műegyetem Kémiai Technológiai Tanszékének kerámia- és üveggyűjteményét.

A kollekció 1948-ban az Iparművészeti Múzeumba került, ahol a tárgyakat csoportosították, majd a gyűjteményegységeket a megfelelő múzeumokba szállították: a Néprajzi Múzeumba, a Kelet-Ázsiai Múzeumba és a Szépművészeti Múzeumba. Az európai kerámiaanyag egy részét és az üvegtárgyakat máig az Iparművészeti Múzeum őrzi.