Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Wartha Vince-emlékkiállítás az Iparművészeti Múzeumban

MTI
2005.07.10. 09:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Tudomány és művészet címmel Wartha Vince emlékére nyílik időszaki kiállítás a tudós által egykor létrehozott gyűjtemény darabjaiból csütörtökön, a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A szeptember 10-ig megtekinthető tárlat díszedények, kerámiák, üvegtárgyak, valamint korabeli iratok, levelek, fényképek segítségével igyekszik átfogó képet nyújtani a kémiai technológia professzorának életéről és munkásságáról - közölte az intézmény.

Wartha Vince
Wartha Vince

Az 1844-ben született Wartha Vince több speciális kémiai technológia, így a borászat, a fotográfia, a kerámia- és az üvegkészítés területén elért eredményeinek köszönhette nemzetközi hírnevét, egyik megalapozója volt a pécsi Zsolnay porcelángyár nemzetközi sikereinek. A technika, a tudomány és a művészet egységét hirdette, amit szemléltetéssel igyekezett tudatosítani tanítványaiban, ezért is hozta létre a Műegyetem Kémiai Technológiai Tanszékének kerámia- és üveggyűjteményét.

A kollekció 1948-ban az Iparművészeti Múzeumba került, ahol a tárgyakat csoportosították, majd a gyűjteményegységeket a megfelelő múzeumokba szállították: a Néprajzi Múzeumba, a Kelet-Ázsiai Múzeumba és a Szépművészeti Múzeumba. Az európai kerámiaanyag egy részét és az üvegtárgyakat máig az Iparművészeti Múzeum őrzi.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.