Robogtak a bikák Pamplonában

MTI
2005.07.10. 15:22

Több tucat sérültje volt a hét végén a pamplonai bikafuttatásnak, ami ugrásszerű növekedés a gyakorlatilag minden baj nélkül lezajlott első naphoz képest, amikor egy bika sérült meg. Az észak-spanyolországi városban szombaton és vasárnap mintegy száz ember sérült meg, közülük kilencen kórházi ápolásra és azonnali műtétre szorultak.

Mint a vöröskereszt közölte, négy embert is felökleltek, szarvukra kaptak a bikák. Közülük is a legrosszabbul az a 24 éves spanyol férfi járt, akinek a combját és az ülepét felhasította szombaton a bika szarva. Életveszélyes sebesülés szerencsére nem történt. Szombaton és vasárnap azért is volt az előző két naphoz képest jóval veszélyesebb a verseny, mert sokkal több volt az érdeklődő, vagyis a futó, így az óváros szűk utcáiban a menekülők nem egyszer egymást akadályozták a bikák előli kitérésben.

A sajátos hagyományos üldözéses verseny július 7-én kezdődött és 14-ig tart. Addig minden reggel útra kel a hat harci bika és a hat szelíd igavonó, hogy megkergesse a bátrakat, akik egyetlen "fegyvert" használhatnak üldözőik ellen: egy összetekert újságot. Mint a hétvégi tapasztalat mutatja, szorult helyzetben ez a kevésnél is kevesebb.

1924 óta 14 ember vesztette életét a pamplonai bikafuttatáson, a legutolsó halálos áldozat 2003-ban egy 62 éves spanyol férfi volt.