Miklós
-7 °C
2 °C

Négy méteres Che Guevara szobor, adományozott bronzból

MTI
2005.07.16. 08:53

Négy méter magas bronzszobor lesz az első emlékmű, amelyet Ernesto Che Guevarának szentelnek szülőföldjén, Argentínában. A mű alapanyagát a lánglelkű forradalmár névtelen csodálóinak adományaiból, kulcsokból, hamutartókból és más bronztárgyakból nyerik.

Az elsősorban festőként ismert Andrés Zerneri művét Che egyik leghíresebb fotója ihlette: a nevezetes, baszk sapkás, hosszú hajú portrét a nem kevésbé legendás fotós, "Korda", azaz Alberto Diaz Gutiérrez készítette 1960 márciusában Havannában. Mivel az alkotó úgy vélekedett, hogy egy népi hős emlékművéhez közadakozás illik, felhívást intézett honfitársaihoz: ne pénzüket, hanem feleslegessé vált bronztárgyaikat adják a szoborhoz.

Zerneri szerint legalább 3 tonna bronzra lenne szüksége és ennek még csak egytizede jött össze, de a művész nem türelmetlenkedik. Elvégre legközelebb két, majd három év múlva lesz kerek "Guevara-dátum" (2007-ben halálának 40., 2008-ban születésének 80. évfordulója), és számára az a fontos, hogy bebizonyítsa, hány embert lehet mozgósítani egy ilyen közös kezdeményezésre.

Az adományozóknak van egy másik fontos feladatuk: szavazniuk kell arról, hogy hol álljon a Guevara-emlékmű. Egyelőre a szülőváros, Rosario a legesélyesebb. A város tavaly posztumusz díszpolgárává választotta Chét.

Zerneri ugyanakkor elismerte: nem biztos, hogy Guevara díjazná az emlékmű ötletét, mert egész lelkülete és erkölcsi felfogása ellentétes volt minden "bronzba öntéssel".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.