Négy méteres Che Guevara szobor, adományozott bronzból

MTI
2005.07.16. 08:53

Négy méter magas bronzszobor lesz az első emlékmű, amelyet Ernesto Che Guevarának szentelnek szülőföldjén, Argentínában. A mű alapanyagát a lánglelkű forradalmár névtelen csodálóinak adományaiból, kulcsokból, hamutartókból és más bronztárgyakból nyerik.

Az elsősorban festőként ismert Andrés Zerneri művét Che egyik leghíresebb fotója ihlette: a nevezetes, baszk sapkás, hosszú hajú portrét a nem kevésbé legendás fotós, "Korda", azaz Alberto Diaz Gutiérrez készítette 1960 márciusában Havannában. Mivel az alkotó úgy vélekedett, hogy egy népi hős emlékművéhez közadakozás illik, felhívást intézett honfitársaihoz: ne pénzüket, hanem feleslegessé vált bronztárgyaikat adják a szoborhoz.

Zerneri szerint legalább 3 tonna bronzra lenne szüksége és ennek még csak egytizede jött össze, de a művész nem türelmetlenkedik. Elvégre legközelebb két, majd három év múlva lesz kerek "Guevara-dátum" (2007-ben halálának 40., 2008-ban születésének 80. évfordulója), és számára az a fontos, hogy bebizonyítsa, hány embert lehet mozgósítani egy ilyen közös kezdeményezésre.

Az adományozóknak van egy másik fontos feladatuk: szavazniuk kell arról, hogy hol álljon a Guevara-emlékmű. Egyelőre a szülőváros, Rosario a legesélyesebb. A város tavaly posztumusz díszpolgárává választotta Chét.

Zerneri ugyanakkor elismerte: nem biztos, hogy Guevara díjazná az emlékmű ötletét, mert egész lelkülete és erkölcsi felfogása ellentétes volt minden "bronzba öntéssel".