A Globe színház bolondja Gyulán

2005.07.18. 12:27
A Gyulai Várszínház július 5-e és 17-e között rendezte meg Magyarország első Shakespeare fesztiválját. A meghívott hazai és külföldi produkciókat hattagú szakmai bizottság válogatta. A kéthetes színházi találkozó utolsó napjaiban lépett fel a Várszínházban a londoni Globe hivatásos udvari bolondja, John Ballanger.

John Ballanger
Klikk a képre!

A Globe színház bolondja Sharon Lindoe és James Bisgood zenészekkel adott műsort, a zsonglőr- és bohócszámokat Lindoe és Bisgood korabeli hangszereken előadott reneszánsz angol népdalai kötötték össze.

A hivatásos bolond a műsor után elmondta: "ez az előadás különbözött attól, amit a londoni Globe-ban csinálunk; ott egy négyfős zenekar tagja vagyok, nagyobb hangsúlyt helyezünk a zenére, a pontos szólamokra. Itt a poénokra, az improvizálásra, az interaktív pillanatokra hegyeztem ki a show-t."

Ballanger búcsúzóul még a magyarok lelkére kötötte: "ne feledjétek Shakespeare bolondjait. Fontosabbak, mint hinnénk. Az emberiségnek semmi a bolond, de a bolondok nélkül semmi lenne az emberiség!"