Az iszlám művészetek a Louvre-ban

MTI
2005.07.31. 09:13
Az iszlám művészetek új múzeumi szárnyát alakítja ki a párizsi Louvre 2009-re, Mario Bellini olasz és Rudi Ricciotti francia építész tervei alapján. A két építész nemzetközi pályázat alapján nyerte el a megbízatást. Az új részleg felépítésére összesen 56 millió eurót (kb. 14 milliárd forintot) fordítanak: ebből 26 milliót a francia állam biztosít, 17 milliót a nagy franciaországi érdekeltségekkel rendelkező Al-Valid ben Talal, Fahd szaúdi uralkodó unokaöccse, a világ ötödik leggazdagabb embere ajánlott fel, 4 millióval a Total kőolajcég elnöke, Pierre Desmarest száll be, a még hiányzó összeget további szponzoroktól várják.

A múzeum iszlám részlege a Louvre nyolcadik nagy szekciója lesz, létrehozását tavaly Jacques Chirac francia elnök kezdeményezte. A nagy francia múzeum gyűjteménye jelenleg is a New York-i Metropolitan és a londoni British Museum anyagához hasonlítható, 10 ezer műtárgyat tartalmaz, ehhez adódik majd az új részlegben a Dekoratív művészetek központjának háromezer darabja, főleg híres szőnyeggyűjteménye.

Az iszlám művészet csarnoka 4000 négyzetméteres lesz. Renaud Donnedieu francia kulturális miniszter meleg szavakkal méltatta Ben Talal adományát, amely a franciaországi műpártolás történetében az egyik legnagyobb összegű hozzájárulás. A Louvre-nak évi 7 millió látogatója van.