A Financial Times a világ legjobb újságja

MTI
2005.07.31. 13:07
Nemzetközi döntéshozók körében végzett friss felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek relatív többsége a Financial Timest tartja a világ legjobb újságjának - ez derül ki a zürichi székhelyű nemzetközi médiafigyelő központhoz beérkezett válaszlapokból. A megkérdezett személyek 19,4 százaléka voksolt a Londonban és Szingapúrban szerkesztett, több nemzetközi kiadással rendelkező - és jellegzetes, rózsaszín papírra nyomott - üzleti és pénzügyi napilapra.

A második helyen a The Wall Street Journal végzett 17 százalékkal. Érdekes, ám csöppet sem véletlen, hogy az élbolyt két, túlnyomórészt gazdasági témákkal foglalkozó újság alkotja, hiszen a "döntéshozók" jelentős hányada ma a gazdasági életben tevékenykedik, márpedig az ő számukra elsődlegesek a gazdasági, pénzügyi információk. 16,2 százalékkal a rangsorban a harmadik, ám az általános (politikai) napilapok között az első helyre futott be a Frankfurter Allgemeine Zeitung, ami igen előkelő, a lapot ismerők számára azonban csöppet sem meglepő helyezés. A konzervatív szellemiségű német újság roppant erős gazdasági és pénzügyi rovattal is rendelkezik, napi 8-8 oldalon.

A zürichi intézet felmérésébe 50 különböző ország 20-20 vállalkozóját, politikusát, egyetemi tanárát, vezető újságíróját és reklámszakemberét vonták be. Arról nincs hír, hogy magyarok is voltak-e közöttük.