Vizsgálják a cseh technozenei találkozó feloszlatását

MTI
2005.08.01. 19:31

Súlyos hibának nevezte a cseh elnök a szombati csehországi technozenei fesztivál rendőrség általi szétverését. Václav Klaus államfő hétfői nyilatkozata szerint az akciót elrendelő illetékesek kárt okoztak a rendőrség hírnevének. Az államfő közölte: magyarázatot kér a kormánytól az ügyben.

Dühös fiatalok ezrei hétfőn már második nap tüntettek Prágában a belügyminisztérium előtt. A szervezők brutálisnak és igazolhatatlannak nevezték a rendőrség fellépését, és követelték a belügyminiszter lemondását. Frantisek Bublan belügyminiszter helyénvalónak nevezte a rendőrségi beavatkozást, és közölte, hogy nem mond le. Jirí Paroubek kormányfő, aki eleinte helyeselte a rendőrség bevetését, hétfőn az akció jogszerűségének kivizsgálására kérte a belügyi tárcát, egyben közleményben fejezte ki sajnálkozását a sérülések miatt.

Ezer rohamrendőr vízágyúkkal és könnyfakasztó gázzal oszlatta fel a technozene mintegy ötezer, Európa különböző országaiból érkezett hívének éves találkozóját, amelyet idén a Prágától mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Mlynec falu egy magántulajdonban álló rétjén tartottak. Környékbeli lakosoktól panaszok érkeztek ugyanis, hogy a résztvevők illegálisan behatoltak a rendezvény kibérelt színhelyén kívüli területekre is.

Az összecsapásban zenerajongók és rendőrök tucatjai sebesültek meg. Minden évben az utolsó pillanatig titokban tartják a rendezvény színhelyét, amelyet az interneten tesznek közzé. A belépés ingyenes, a résztvevők száma korlátlan, az emberek sátrakban vagy autókban töltik az éjszakát. A tavalyi Czech-Tek találkozót az ötödik nap után oszlatta fel a rendőrség, törvényességi problémákra és a helyi lakosok panaszaira hivatkozva.