Elhunyt Constant, a COBRA festőcsoport egyik alapítója

MTI
2005.08.01. 19:37

Meghalt a világhírű holland festő, Constant, aki a COBRA nemzetközi művészcsoport egyik megalapítója volt. Teljes polgári nevén Constant Nieuwenhuyst 85 éves korában Utrechtben, hétfőn érte a halál - jelentette az ANP holland hírügynökség a festő özvegyére hivatkozva. A II. világháború utáni első műveit gyermekrajzok ihlették, később azonban a háború és az erőszak témái is foglalkoztatták. A 40-es évek végén másokkal együtt megalapította a Holland Kísérleti Csoportot, amely később beolvadt a nemzetközi COBRA csoportba. Az elnevezés az alapító dán, belga, holland művészek hazájának fővárosneveiből alakult: Copenhagen, Brüsszel, Amsterdam.

A COBRA tevékenysége az európai absztrakt expresszionizmus és az érzelmi indíttatású absztrakt festészet, az informel jellegzetes megnyilvánulásaihoz tartozik. Festőművészeinek alkotásait eleinte kigúnyolták, mázolmányoknak nevezték. A COBRA létrejöttének egyik állomása Budapest volt. Az 1947-ben a magyar fővárosban megrendezett szürrealista kiállításon találkozott egymással a COBRA későbbi alapítói közül Corneille és Doucet. A csoporthoz tartozott Kemény Zoltán erdélyi festő (1906-1965) is, aki a 30-as években Párizsban telepedett le, majd 1942-től Zürichben élt.

Constant számára központi téma volt a kreativitás. Az 50-es években intenzíven foglalkozott építészettel, új környezetet tervezett az ember mint alkotó lény számára. A későbbi éveiben azoban ismét olyan megdöbbentő alkotásokkal jelentkezett mint amilyen a Kivégzés és A kihallgatás.