Zsidó Fesztivál Szombathelyen

MTI
2005.09.05. 13:58
Harmadik alkalommal rendezik meg szeptember 7. és október 11. között Szombathelyen a Zsidó Fesztivál eseménysorozatát. A fesztiválon kiállítások, hangversenyek, valamint a zsidóság szimbólumait és kultúráját felvonultató előadás, filmvetítés és gasztronómiai bemutató követi egymást.

Szerdán egy jubileumi kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a fesztivál, a tárlattal Reismann János születésének 100. évfordulójára emlékeznek. A Reismann János és Reismann Marian szombathelyi fotóművészek műveiből álló kiállítás a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban szeptember 30-ig tekinthető meg Szombathelyen - mondta Eck-Varga Zsuzsa, a rendezvény egyik szervezője hétfőn. Eck-Varga elmondta, szeptember 13-án 15 órakor a szombathelyi zsinagógában a zsidóság szimbólumai a múltban és a jelenben címmel Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem rektora tart előadást.

Szeptember 16-án az egyik szombathelyi étteremben izraeli vacsoraestet rendeznek, amelyen a tervek szerint részt vesz David Admon izraeli nagykövet is. Szeptember 18-án 16 órakor Szombathelyen a Bartók Teremben a Goldmark Kórus hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők, október 11-én pedig a Savaria moziban a holokauszt idején játszódó, A Rózsa énekei című filmet vetítik, mely után a közönség beszélgetést folytathat a fim rendezőjével - ismertette Eck-Varga Zsuzsa. Hozzátette, a fesztivál rendezvényein több száz érdeklődőre számítanak.