Zalán
6 °C
19 °C

27 milliárd forint visszatartására kötelezték az NKÖM-et

Népszabadság
2005.09.06. 10:58
Mintegy 300 milliárd forintot nem fizethetnek ki a költségvetési intézmények az egyébként rendelkezésükre álló pénzből. A maradványképzési kötelezettség keretében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát 26,7 milliárd forint visszatartására kötelezték - írja a Népszabadság. A minisztérium csökkentette a tárca igazgatási költségeit, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak számát, és mérsékelte a reprezentációs kiadásokat.

Az egyházi kulturális támogatásoknál csaknem egymilliárd forint a megtakarítandó összeg. A Nemzeti Kulturális Alapprogram 4,5 milliárd forint zárolására kényszerül. A tárcához tartozó költségvetési intézmények és gazdasági társaságok (színházak, zenekarok) legtöbbje nem kapja meg az utolsó negyedévi költségvetési pénzét. Az érintettek többsége szerint a működőképesség a tét.

Csaknem 400 millió forintot zárolnak az Országos Széchényi Könyvtártól is. Lassul a Szent György tér és a Mátyás-templom rekonstrukciója, innen 180 millió forintot vontak el. A Magyar Állami Operaházra 443 milliós maradványképzést róttak. Állítják, hogy ennyit akkor sem tudnának megspórolni, ha az idén már nem nyitnának ki. Akadémiai intézetek is komoly gondoktól tartanak.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!