27 milliárd forint visszatartására kötelezték az NKÖM-et

Népszabadság
2005.09.06. 10:58
Mintegy 300 milliárd forintot nem fizethetnek ki a költségvetési intézmények az egyébként rendelkezésükre álló pénzből. A maradványképzési kötelezettség keretében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát 26,7 milliárd forint visszatartására kötelezték - írja a Népszabadság. A minisztérium csökkentette a tárca igazgatási költségeit, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak számát, és mérsékelte a reprezentációs kiadásokat.

Az egyházi kulturális támogatásoknál csaknem egymilliárd forint a megtakarítandó összeg. A Nemzeti Kulturális Alapprogram 4,5 milliárd forint zárolására kényszerül. A tárcához tartozó költségvetési intézmények és gazdasági társaságok (színházak, zenekarok) legtöbbje nem kapja meg az utolsó negyedévi költségvetési pénzét. Az érintettek többsége szerint a működőképesség a tét.

Csaknem 400 millió forintot zárolnak az Országos Széchényi Könyvtártól is. Lassul a Szent György tér és a Mátyás-templom rekonstrukciója, innen 180 millió forintot vontak el. A Magyar Állami Operaházra 443 milliós maradványképzést róttak. Állítják, hogy ennyit akkor sem tudnának megspórolni, ha az idén már nem nyitnának ki. Akadémiai intézetek is komoly gondoktól tartanak.