Bűnügyi helyszínelő kiállítása Budapesten

MTI
2005.09.13. 16:01

David Urquhart, a londoni Metropolitan Police bűnügyi helyszínelőjének és fotósának képeiből nyílik kiállítás a budapesti Tandem galériában, de a látogatóknak nem kell véres áldozatokra, bűntények megörökítésére számítani.

A skót születésű, fiatal művészt sokkal jobban izgatja a formák, fények összjátéka, az emberi szereplők és élőlények nélküli tereken, épületeken, városrészekben, lakásbelsőkben. Képein kihalt, sötét londoni utcák, urbánus hátterek, lámpák világította intenzív színek jelennek meg. Éjszakai fényben megvilágított betonépületek, szimmetrikus lépcsőfeljárók, elhagyatott, grafittivel összefirkált utcasarkok; vörös fényben játszó ablakok; kékes fényben fürdő szobabelsők: a dráma, a bűntény várat magára a vaku nélkül, lassú expozícióban készült fotókon.

David Urquhart 1973-ban született Londonban. 1996-ban fejezte be képzőművészeti tanulmányait a Humberside Egyetemen. Ez a második kiállítása Magyarországon: 2003-ban a Sixtus Bárban állította ki fotóit édesapja, Jim Urquhart festőművész képeivel együtt.

A kiállítás szeptember 17-től október 31-ig tekinthető meg a belvárosi Tandem Galériában (Október 6-a utca 3.)