Egyeztettek a pártok a parlamenti közvetítésekről

MTI
2005.09.15. 12:52

Egyeztetést tartottak szerdán a parlamenti közvetítésekről a pártok képviselői; a résztvevők megállapodtak abban, hogy a házbizottság hatáskörébe utalják a kérdést - mondta el Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-nek. Az SZDSZ nem vett részt az egyeztetésen, mivel nem kapta meg a meghívót.

A megbeszélés résztvevői arról állapodtak meg, hogy módosítják a házszabályt, és a parlamenti közvetítések kérdését a házbizottság hatáskörébe utalják, amelynek konszenzusos döntést kell majd hoznia a tartalmi kérdésekről - közölte Halász János. Hozzátette: a csütörtöki házbizottsági ülésen tárgyalnak és döntenek az ügyben.

Mint mondta, tartalmi kérdés például a parlamenti közvetítés lehetősége a kereskedelmi csatornák számára, vagy az, hogy a parlament folyosóin milyen feltételekkel lehet felvételeket készíteni.

A téma tavaly novemberben került a napirendre azt követően, hogy az egyik kereskedelmi csatorna egy rejtett kamerával a parlament folyosóin a dohányzásról készített tv-riportot. Szili Katalin házelnök bejelentette: az ombudsmanhoz fordult amiatt, hogy lehet-e az Országgyűlés épületében rejtett kamerás felvételeket készíteni, valamint rendelkezést adott ki, amely szerint "az ülés ideje alatt az üléstermet övező folyosókon csak az írott sajtó képviselői tartózkodhatnak".

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese decemberben azt közölte, nem sérül a sajtószabadság, nem alkotmányellenes az az eljárás, hogy a népképviseleti szervek épületén belül korlátozzák a sajtó működését; azonban a sajtó képviselői között nem lehet különbséget tenni.