Otthonra talált a New York-i Magyar Kulturális Intézet

Népszabadság
2005.09.20. 12:04
Az éveken át igazi otthon nélkül működő Magyar Kulturális Intézet végre tartós helyre talált. A manhattani Sohóban, a Broadway és a Mercer Street sarkán már folyik a több mint 400 méteres, klasszikus New York-i loft, azaz eredetileg ipari vagy raktárcélú, egyteres helyiség átalakítása - adta hírül a Népszabadság washingtoni tudósítója.

A két tetőablakon és a hatalmas oldalablakokon rengeteg fényt kapó, emeleti helyiség elegáns, de olcsó, minimalista berendezésének fő darabja egy tizenöt méter hosszú, sokfunkciós faasztal lesz. Az irodát üvegbetonból készült fal választja majd el a kiállítási, vetítő- és előadóteremtől. A konyhát Eperjesi Ágnes fotóművész egyedi eljárással készült csempéi díszítik.

Orsós László Jakab, az intézet igazgatója nagyon elégedett a kitartó alkuval jutányosra csökkentett díjért bérelt helyszínnel, de hosszabb távon mindenképpen az ingatlanvásárlást tartaná praktikus és takarékos megoldásnak.

A helyiség hivatalos megnyitóját október 5-én tartják. Az első esemény a magyar származású sztárfotós Sylvia Plachy - az Oscar-díjas színész, Adrien Brody édesanyja - Önarckép hazatérő tehenekkel című albumának képeiből rendezett kiállítás és Marozsán Erika sanzonestje lesz.